29 Квітень 2024, 03:47

Сексуальне насильство – малопомітна, але потужна та руйнівна зброя

Сексуальне насильство – малопомітна, але потужна та руйнівна зброя, яку окупаційні війська використовують проти українців, кажуть спеціалісти Центру Допомоги Врятованим – спеціалізованого сервісу МАРТІН-клубу, що працює з постраждалими.

274 випадки сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом (СНПК) зафіксував Офіс генпрокурора від початку повномасштабної війни росії проти України.

Це далеко не завжди зґвалтування, а й будь-які інші дії сексуального характеру, пов'язані з війною. Найчастіше переживають СНПК у полоні чи в окупації, розповідає Ганна Тартинських, координаторка Центру Допомоги Врятованим:

"Деякі злочинні дії не усвідомлюються людиною, як сексуальне насильство. Примусове оголення, залякування зґвалтуванням та приниження і шантаж з певним сексуальним контекстом, примусова вагітність чи аборт, примус до споглядання страждань іншої людини - усе це сексуальне насильство під час конфлікту".

СНПК російські окупанти використовують як засіб залякування мирних людей для досягнення певних воєнних цілей. Вони не прагнуть сексуального задоволення, а хочуть принизити, катувати, підкорити волю. Нерідко постраждалі відчувають провину за те, що з ними сталося. Хоча насправді, іншого вибору в тих обставинах просто не було, пояснює Андрій Баєв, психолог Центру Допомоги Врятованим:

"Постраждалі від злочинних дій російських військових за жодних обставин не несуть відповідальності за їхні дії. Майже завжди це питання виживання. І життя людини значно важливіше за соціальні упередження".

Реальна кількість постраждалих від СНПК значна більша за офіційну статистику. Це воєнні злочини, а відтак у них немає строку давності. Звернутися до правоохоронних органів можна навіть через рік, два, п'ять чи десять років, говорить Юлія Сегеда, правозахисниця та юристка Центру Допомоги Врятованим: 

"Подати заяву про те, що людина постраждала, можна в будь-який момент. На сьогодні люди, що пережили СНПК, можуть отримати не тільки психологічну сатисфакцію, а й матеріальну шляхом репарацій та проміжних репарацій, що запроваджуються в Україні для підтримки постраждалих від СНПК".

Центр Допомоги Врятованим у Дніпрі гарантує конфіденційність. Фахівці допоможуть подолати психологічні наслідки насильства. А також  звернутись до правоохоронців та зафіксувати факт злочину - але тільки у випадку, якщо людина сама цього захоче.

Центр Допомоги Врятованим у Дніпрі розташований на вулиці Воскресенській, 32.

Номер телефону 0992452121

Центр Допомоги Врятованим у Дніпрі створений за ініціативи Офісу Віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, сприяння Урядової Уповноваженої з питань гендерної політики, у партнерстві з UNFPA, Фондом ООН у галузі народонаселення в Україні, завдяки фінансовій підтримці урядів Австрії, Бельгії, Швеції, Іспанії, у співпраці з місцевими органами влади та ГО “МАРТІН-клуб”.